середа, 27 листопада 2013 р.

Юрій Андрухович "Московіада"


Сьогодні прочитав "Московіаду", один день з життя видатного українського поета в Москві. На першій сторінці пише, що це роман жахів. Починається доволі примітивно й водночас близько (для мене), бо Юрій описує гуртожитське життя, дедалі глибше й безповоротніше заглиблюючись у тодішні незбагненно-сірі реалії. Автор багато раз напивався і промокав під дощем (аж, здається, чотири рази), але справа не в тому. І не в тому, аби переповісти Вам прочитане й усвідомлене.

Важливими є дві речі. Перша, це слова, що "Імперія все може" в усіх прямих і переносних, метафізичних сенсах цієї фрази. І друга річ, яку краще-таки дослівно процитувати: "Іноді нам сниться Європа. Приходимо вночі на берег Дунаю. Щось таке пригадується: теплі моря, мармурові брами, гарячі камені, виткі рослини півдня, самотні вежі. Але довго це не триває".

пʼятниця, 22 листопада 2013 р.

Юрій Андрухович "Дезорієнтація на місцевості"



Слухайте! Слухайте!

Прозу Андруховича потрібно слухати у його ж виконанні, інакше ви не збагнете суті Патріарха Бу-Ба-Бу або як іронізує сам Юрій: бабу би. "Дезорієнтація на місцевості" — складається зі старих географічних карт, безлічі химерних вуличок, неіснуючих міст і міфів про них. Важко хоч якось пояснити про що саме іде мова, але перед поглядом читача пропливають візії бубабізму. І це не перебільшення, тобто щодо закінчення -ізм, бо з цілковитою упевненістю можна говорити про стиль, течію, а як говорив Чарлі з фільму "Історія звичайного безумства (чи божевілля)": "Стиль — це все. Це свіжий погляд на нудне й небезпечне" і так далі.

Зізнаюся: спочатку в моєму блокнотику був інший опис, власне, і досі є. Там ідеться про щільність, насиченість, інтилігентність тексту, якщо можна так сказати. Про всілякі бздури адепта Бу-Ба-Бу. Насправді комусь Андрухович не подобається, комусь подобається. Особисто мені він дуже подобається. Говорити ще щось — марнота з марнот, тобто даремна трата вашого і мого часу.

Скажу одне, а краще процитую: "Особи з яскраво вираженими ознаками дебілізму до розваги не допускаються".

І, до речі, не очікував, але твір "Дезорієнтація на місцевості" допоміг мені так-сяк зорієнтуватися. 

Тарас Прохасько "FM Галичина"

І починається бісер!

Прохасько на 14 сторінці цієї книжечки (навіть не книжки) пише про Симеона Стовпника, про якого, тобто про його послідовника, який хотів лише повторити житіє святого, тим самим зробивши й себе святого... хоча не правильно говорити нібито він хотів зробити чи не зробити себе святим, адже це народ "творить" різні історій і так далі, не злодії. Тож я читав уже про того Симеона Стовпника в романі "Око прірви" Валерія Шевчука, а зараз зустрічаю його, Симеона, в Тараса Прохаська. Я відчув тоді себе ниткою, провідником між словами, думками двох письменників. Я мимоволі опинився десь "між" і водночас "у".

Часом, тобто частіше я — хворий, а Тарас Прохасько, якого за іронією долі я недавно бачив, запрошує на 30 сторінці ось такими словами: "Я прошу хворих просто побути зі мною ще. І їхня хвороба пройде. Ми зуміємо з цього вийти, якщо поживемо разом". Його панацея — гори, вино, довгі душевні розмови. Мова йде про його ідею чи пак мрію створити пансіонат, який приймав би "слабих на депресію". Ідея-мрія варта реалізації (хотів сказати екранізації: багато вже фільмів останнім часом переглянув).

Читаючи 35 сторінку я нарешті зустрічаю слова, які допомогли нарешті мені зрозуміти суть прози Прохаська. Вона — людська, людяна, можливо, звичайна у незвичайному значенні цього слова. Чого тільки варті такі фрази: "Я хочу жити там, де є п'єци", "Часом буває так, що п'ється вночі у кухні у власному домі", "У дитинстві цього ніхто не розуміє", "Я пам'ятав, як дідо курив", "Коли живеш у горах постійно, то дрова стають якоюсь такою важливою частиною життя".

Читання цієї маленької книги принесло мені не так якесь естетичне задоволення, як душевне тимчасове вмиротворення. Тимчасове, бо, дочитавши до крапки, я з превеликим сумом повернувся з тих гір, про які говорить автор, повернувся з його життя, його думок. Часом бачив картини з власного життя, власних думок, власних гір. Повернувся у хаос звичайного теперішнього життя, але знаю: медитація не пройшла даремно. Ом-м-м...



 

вівторок, 19 листопада 2013 р.

Ірен Роздобудько "Якби"

Якби я не прочитав цю книжку за останні два дні, тобто за годину читання вчора перед сном і годинки-двох сьогодні після пар, то я би не знав "почерку" Ірени. Дочитавши до кінця книжку, я усміхнувся. Але не більше і не менше, тобто я, читаючи цю книжку, очікував яскравішого закінчення, але й той, що був мене не розчарував. Ну, якось так. Може, ще щось прочитаю, щоб краще дізнатися про творчу її спадщину. Нагадала вона мені трохи Бредбері, а не Павича в спідниці, як про неї говорять. Але вона ні той, ні другий. Вона просто Ірен Роздобудько. І це добре.
 

неділя, 17 листопада 2013 р.

Валерій Шевчук "Чотири романи: На полі смиренному, Око прірви, Мор, Сповідь"

На днях прочитав цю грандіозну книгу. Під одною обкладинкою зібрані чотири романи: " На полі смиренному", "Око прірви", "Мор", "Сповідь".

У романі-притчі "На полі смиренному" - "одному з найважливіших творів письменника - простежено епоху молодого українського християнства в його протиборстві з язичництвом на тлі болісних суперечностей між церковними догмами і реальним життям" Цей опис взятий з самої книжки. Від себе скажу, що роман не гостросюжетний, але цікавий, бо в ньому письменник зображує людську душу, її сонячні дні і похмурі підземелля. Події розгортаються в 11-12 ст. Головний герой - раб Божий Семен, який став автором цієї історії. Він описував те, що бачив: біснуватих, трудолюбивих, розумних, дивних, пропащих і багато інших. Роман-притча, тому й нагадує притчу: в кінці кожного невеликого розділу нас чекає якась мудрість, солодка й проста. Я почав читати цю книжку, коли повертався з Києва 3 квітня. Потім закинув на деякий час. І ось прочитав.

"Око прірви" - головний герой з Павлом, "фарисеєм і книжником" Созонтом і слаборозумним Кузьмою направились до Микити Стовпника, про якого ходили чутки буцімто він святий, що творить чудеса, зцілює і лікує. Дорогою вони розпитують людей про житіє святого - вони й розказують, що так, це правда. Але, як стане пізніше зрозуміло, все це байки, взяті з одного життєпису, в якому описується життя Симеона Стовпника, справжнього святого. Письменник хоче показати, що чужа шкура не приживається на злодії, що систему не можна взяти й замінити нею іншу систему. Тож Микита - просто злодій чи таки святий? А ще те таємниче Око Прірви... З опису: "роман-антиутопія, що був напианий після розпаду СССР. За словами автора, "це алюзія тоталітаризму, який можна було б назвати Домом чорного світу... ним я ніби вимітав із себе сажу того чорного світу, як це буває, коли чистять димарі". Будь-яка спроба служити тим чи іншим ідеологічним системам рано чи пізно зазнає краху...". "події 16 ст".

"Мор" - "про відносність усього, крім добра і зла, дивовижно пластично, з тонкими переходами від реальності до ірреальності", "повість про чуму у Львові в 20-ті рр. 17 ст.". Дивний Странній приходить до містечка, в якому лютує мор. При вході він зустрічає лікаря, який запитує його сердито: "Шукаєш смерті?". І той відповідає: "Я довго мандрував. Гляньте, пане, на мої патинки. Я вже не раз зустрічався з мором і дечому навчився. Від мору, пане, не рятується той, хто тікає. За містом лютює мор не менший і так само косить людей. Найліпший спосіб сховатися - наблизитися до нещастя".  

І "Сповідь" - дискурсійна повість про події 18 ст, "про істину - золотого птаха, яку треба шукати, але не ловити". Чимось нагадав роман Гессе "Степовий вовк", мабуть, тому, що головний герой перетворюється у вовкулаку, вовка. Він вигнаний якоюсь вищою волею Чорного чоловіка з свого дому, міста. Він живе в лісі, самотнім і голодним. Він збирає спочатку їстівні ягоди ще щось, а потім вбиває зайця, коня. Примикає до зграї, але коли зрая напала і вбила людину, він втікає від них. Вони звірі, а він людина у вовчій шкурі. Хороша повість. Відчувається, що сповідається не тільки головний герой, а ще й...

"- Ти гадаєш, око небесне, - сказав він, - що я сліпий, а не сліпий я. Думаєш, що я глухий, а в мене добре чують вуха. Думаєш, що маю затверділу душу, а вона в мене плаче щодня. Одне тільки правда: я вичерпаний. Я ниций. око небесне, і в цьому, здається, найбільша моя вина."

Валерій Шевчук -  дерев'яна українська церква в кожному селі, зайшовши в яку, дивуєшся: не маленька вона, а сягає далеко аж до неба.