субота, 6 грудня 2014 р.

Андрій Кокотюха "Червоний"

 Перше я прочитав "Таємне джерело", відгук написав більш негативний, аніж позитивний чи хоча б нейтральний, як то часто буває. Я не мав намірів читати інші його книги, просто познайомився з одним його романом і все, досить, як мені тоді думалося (це було в березні). Літо видалось не надто багатокнижним, а от осінь приваблювала насамперед тим, що мав відбутися Форум видавців, на який, за дивним збігом обставин, мене запросили, яко одного з авторів "Друзів незрадливих". Про цю книжку також можете знайти відгук. Тоді всі, мабуть, найбільше чекали одного роману: "Марусі" Шкляра. Тема національно-визвольного руху мене зацікавила більше, ніж та сама тема, але на уроках історії, тому, коли трохи пізніше вийшла книга "Справа отамана Зеленого", не довго думаючи, вирішив невдовзі придбати книжку. Ось так я її і прочитав, після чого кардинально чи не кардинально, проте змінив свою думку щодо т.зв. масової літератури Андрія Кокотюхи.

А тепер багато не буду писати. Книга сподобалась, хоча найкраща, на мою думку, з усіх - "Справа отамана Зеленого".

Новий роман не купляв, бо мені не сподобалася обкладинка. І назва. Здається, це вже межує з графоманством. Або з щоденною роботою, якою заробляєш на хліб.

четвер, 4 грудня 2014 р.

Софія Андрухович "Фелікс Австрія"


Не так давно я читав інтерв'ю Софії, де вона розповідає про те, скільки всього змінилося в її житті. Тепер, коли я прочитав цю книгу, можу сказати, що здогадувався про, знову ж таки, те, яким буде сам стиль написання. Простіше кажучи, "Фелікс Австрія" мало чим відрізняється від того інтерв'ю: в ньому така ж безтурботна легкість, сповнена радістю існування. (В ширшому сенсі - радістю крихітного існування, що (для різноманітності) можна заримувати зі словом смакування). Тобто це ніби спілкування на свіжому повітрі, Софія розповідає нам (звісно словами Стефці) за чашкою кави про все на світі. Кожен розділ - довершений. Як писав хтось, слова стоять на своїх місцях, та й речення і цілі розділи також. Хоча не скажу, що я дуже вражений. Не дуже. Але вражений. А тепер залишається інтрига. Якою буде наступна книга? І це добре.