четвер, 19 грудня 2013 р.

Іван Багряний "Огненне коло"



Говорити про класику набагато складніше, ніж про сучасну літературу, тобто говорити про класику набагато складніше, ніж, наприклад, про "Культ" Дереша. Кожне слово має бути обдуманим і зваженим на терезах власних переживань.

Багряний. "Тигролови", "Сад Гетсиманський"... При чому шкільна програма, здається, зупиняється лише на "Тигроловах". Мені пощастило прочитати "Сад Гетсиманський" в той, шкільний, час. Про інші твори письменника я не задумувався... тоді.

На Майдані ми з дівчиною, моїм андрогіном, зустріли одну бабусю, а радше вона сама підійшла, тримаючи в руках клаптик білого паперу. На ньому, коли бабуся лагідно простягнула його нам, ми побачили вірш (увага! — як пише Андрухович) Івана Багряного. Так, кивала головою бабуся, теж лагідно, він, говорила вона, дійсно писав вірші. І в нього дійсно їх багато. Дві? Три збірки? Чи одна найпотаємніша, про існування якої ніхто не знає?

Словом, заінтригувало. Бо, прочитавши вірш до крапки, — по всьому тілу хвилею пробігли/прокотились комашки. В Інтернеті не складно було знайти ще два твори письменника, прозові: повість про трагедію під Бродами, де "свої" вбивали "своїх", тобто українці українців, молоді синьоокі мрійники молодих синьооких мрійників, власне, "Огненне коло" і роман "Людина біжить над прірвою".

Тепер можу сказати, ба, заявити офіційно, що назви ці мені як-не-як знайомі, але читати ці твори, на жаль, мені раніше не доводилося.  Зараз, як Ви вже подумали, я за них взявся;)

Вже читаючи "Огненне коло", звернув увагу на дивні й красиві слова: балькон (а не балкон), тіль-тіль (щойно), товкотня (метушня), цебто (а не тобто й себто) і багато інших слів, які, по суті, не являються неологізмами чи ще чимось таким новим і непізнаним, просто дещо забутим. Даремно.

Можна багато говорити про "спільну ПРИРЕЧЕНІСТЬ і спільну долю", що в'яже усіх тих головних героїв — а їх десятки тисяч! Тих простих хлопців, — але навіщо? Хіба і так не ясно, що це треба раз прочитати — і втямити. Хіба не зрозуміло, що в нас всередині є порожнини, які потребують заповнення, самі того не відаючи. Чим, спитаєте Ви, ці порожнини заповнювати? Так ось такими Багряними... кровавими... трагічними... опаловими, як те небо.

Немає коментарів:

Дописати коментар